Loading...

Bourgondië : 10 juni 2024We ontdekken de hoofdplaats van het machtige Bourgondische rijk in de middeleeuwen, met een rijk historisch verleden, gelinkt aan onze eigen Vlaamse geschiedenis. Vandaag behoort Bourgondië tot de belangrijkste streken van Frankrijk, zowel op cultureel, historisch als gastronomisch gebied.  Een streek als een rijk boeket vol schitterende kleuren, van natuurschoon en grootse architectuur, tot geuren van excellente wijnen en heerlijke gerechten.  We bezoeken Nancy, Langres, Dijon, Beaune, Côte d’Or, Tournus, Cluny, Taizè en Buxy…  De terugreis gaat door de Champagne streek.

 

1ste dag : vertrek 6u30 te Lebbeke via Wanlin (vrije ontbijtstop) en Metz naar Nancy, voor een bezoek aan Place Stanislas en ¨Place de la Carrière, dat sinds 1983 op de Unesco werelderfgoedlijst staat.  Na de vrije lunch rijden we verder naar Langres.  Dit is één van de mooiste steden van Frankrijk, met een voorgeschiedenis van 2.000 jaar. Met zijn hoge omwalling verrijst Langres als trots fort aan de poort van Bourgogne. De laatste rit brengt ons in Chalon voor het avondmaal en de overnachting.

 

Hotel Ibis Europe in Chalon sur Saône *** Dit uitstekend hotel hebben we uitgekozen voor zijn goede ligging.
De comfortabele kamers zijn ingericht met airconditioning, televisie, telefoon, WiFi, kluis en bureau. In de badkamer is er een douche/bad, toilet en haardroger.

In het restaurant “Le Gourmand” kan u genieten van eigentijdse en traditionele gerechten. ’s Morgens is er een rijkelijk ontbijtbuffet voorzien.
Geniet eveneens van een drankje aan de bar op het prachtige terras met mediterrane inspiratie door het buitenzwembad.

 

2de dag : na het ontbijt rijden we naar Tournus voor een bezoek aan de wijk Saint Philibert met zijn Romaanse bouwwerken met archaïsche soberheid. Door Bois de Baurcier en de Mâconstreek bereiken we Cluny, “lichtbaken van de Middeleeuwen” voor een merkwaardig bezoek en de vrije lunch.  Daarna rijden we naar Taizé, een internationale christelijke acumenische gemeenschap.  Een landelijke weg leidt ons naar Chapaize met o.a. één van de oudste Romaanse kerken van Bourgondië.  Tot slot bezoeken we Brancion, een pittoresk arendnest.  Het vormt een harmonieus geheel met de Middeleeuwse hallen, oude huizen en de slottoren van het kasteel.

 

3de dag : Na het ontbijtbuffet rijden we naar Dijon, hoofdplaats van Bourgondië en ooit residentiestad van de machtige hertogen. Geleide wandeling door het erg rijke historische centrum met de Gotische Notre Dame, de prachtige overdekte markthal,

 

het indrukwekkende Paleis van de Hertogen en het museum van schone kunsten.      Na de vrije lunch rijden we langs de beroemde wijnroute door de Côte d’Or met Clos de Vougeot, Vosne-Romanée, enz… die de bijnaam “schatkamer van Bourgondië” hebben. Via Chambertin naar Beaune, het hart van Bourgondië. Wij bezoeken het Hôtel-Dieu. Goud en Robijn overheersen op schitterende wijze het retabel van het “laatste oordeel” van Rogier Van Der Weyden, de kostbaarste van de vele schatten die het “Hospice de Beaune” bezit.  Na dit bezoek kan u op eigen tempo dit charmante stadje bewandelen en een gezellig terrasje opzoeken voor een lekker wijntje…

 

4de dag : in de voormiddag rijden we naar Buxy voor een proeverij in de “Caveau des Vignerons.” Daarna rijden we door het wijngebied van Chalonnais, Hautes Côtes de Beaune… namen als Pommard, Meursault, Santenay, Montrachet doen u zeker watertanden.   Voor de vrije lunch en - namiddag bezoek rijden we terug naar Chalon-sur-Saône, een kunst- en geschiedenis-stad gelegen op de oever van de Saône.            Het pittoreske Saint-Vincentplein, het hart van het historisch centrum, dat wordt overschaduwd door het silhouet van de Kathedraal, is omgeven door mooie vakwerkhuizen en winkelstraten.   Het is gezellig vertoeven aan de wandelpromenade langsheen de oevers van de Saône… genieten op eigen tempo.

5de dag : na een vroeg ontbijt rijden we door de champagnestreek naar Dizy/Epernay voor het inbegrepen 3-gangen middagmaal.      In de namiddag bezoeken we een plaatselijk Champagnehuis.       Na een uitgebreide proeverij rijden we terug naar België met onderweg nog een laatste tussenhalte.   Aankomst rond 20u.

 

Extra’s inbegrepen :  Nederlandstalige gidsbegeleiding, alle uitstappen, een wijnproeverij, het bezoek aan Hospice de Beaune, een champagne proeverij en de laatste middaglunch.


Afreisdatum : maandag 10 juni 2024 -  5 dagen

Prijs halfpension + laatste middagmaal : € 640

Getrouwheidsprijs of 60+ :  € 615
Toeslag éénpersoonskamer :   € 160
 

Inschrijven op deze reis