Loading...

Friesland: 16 juni 2022


De “Top van Holland” heeft een merkwaardige verscheidenheid aan landschappen en is bedeeld met verrassend veel natuurschoon.

Het 10.000 ha grote merengebied is doorsneden met kanalen, vaarten, grachten en sloten.  De talrijke dorpen tonen ons hun middeleeuwse kerkjes met typische zadeldaktorens en daaromheen de pittoreske huisjes, straten en pleinen. We bezoeken enkele pareltjes van de beroemde “Elf steden” zoals Leeuwarden, Sneek, Hindeloopen, Bolsward: stuk voor stuk plaatsen met een rijke historie en juweeltjes van stedelijk schoon.    Traditie gebonden ... zo zijn de Friezen, hetgeen blijkt uit de bouwtrant, volksgebruiken, klederdracht en zeer oude maar nog springlevende taal. 

Tijdens een bezoek aan een bekende Stoeterij maken we kennis met de trots van Friesland: het prachtige gitzwarte Friese paard.

We sluiten af met een bezoek aan Giethoorn, een idyllisch waterdorp, dat we in bootjes verkennen: een kleinood om nooit te vergeten!

1ste dag: Vertrek om 7u.00 in Lebbeke. Via Antwerpen naar Hazeldonk voor een vrije koffiestop. Verder langs Utrecht en Amsterdam naar Volendam, het geboortedorp van Jan Smit. De typische klederdracht van de Volendammer past wondermooi in de schilderachtige straten van dit toeristisch plekje.  Na een vrije middaglunch rijden we naar de 'Alida' kaashoeve, één van de weinige bedrijfjes die nog de echte Goudse en Edammer boerenkaas maken op ambachtelijke wijze. Door de Beemster Polder rijden we naar de 30 km lange afsluitdijk met het indrukwekkende uitzicht op het Ijsselmeer (korte fotostop). Vandaar gaat het naar Leeuwarden en ons verblijfshotel voor het avondmaal en de overnachting.

Ons verblijfshotel Eurohotel*** ligt net buiten het centrum van Leeuwarden.  Alle kamers zijn voorzien van led-tv, telefoon, douche, wc, haardroger en wifi. Er is een bar en een sfeervol restaurant, waar we genieten van heerlijke driegangendiners, een Friese koffietafel en ’s ochtends van een uitgebreid ontbijtbuffet.

2de dag: Na het ontbijt bezoeken we Leeuwarden, in 2018 Europese Cultuurhoofdstad. Mede door zijn grachten, autovrije wandelstraten en knusse pleinen is het een gezellige stad, die eveneens het historische, culturele en hoofdstedelijke centrum is van Friesland. Een geleide stadswandeling laat u de charmes van het cultuurhistorische centrum ontdekken.  Na de middaglunch bezoeken we Sneek, één van de 'Elfsteden' en bakermat van C&A, Gaastra en het King-pepermuntje. Ook de bekende Beerenburg kruidenjenever mogen we niet vergeten!  We ronden af met een bezoek aan een stoeterij van Friese paarden: de trots van Friesland!

3de dag: Na een stevig ontbijt rijden we in noordelijke richting. We bezoeken eerst het bekende 'Elfstedenbruggetje' en rijden dan verder door het 'terpen'land. Omdat deze streek vaak overstroomde, bouwden de Friezen kunstmatige heuveltjes (terpen). Wij bezoeken zo'n terp in Hegebeintum en krijgen een rondleiding in en om de kerk. Bovendien komen we heel wat te weten over de rijke geschiedenis van dit gebied en de fauna en flora die er te bewonderen is.  Na de middaglunch maken we kennis met enkele andere pareltjes van de 'Elfsteden': Hindeloopen en Bolsward, beide ruim bedeeld met een boeiende geschiedenis en oud stedenschoon! In dit merengebied komt het landelijke 'Fryslan' volledig tot zijn recht.

4de dag: Tijd om koffers te pakken, te ontbijten en het prachtige Friese landschap in te ruilen voor de boeiende Noord-Oost-Polders. Via Heerenveen en Steenwijk rijden we naar het merengebied van het merkwaardige dorp Giethoorn. Zonder overdrijven: … hét Venetië van het Noorden! Wij voorzien een rondvaart met de typische 'punters' en komen zo langs de meest romantische plekjes van Giethoorn. Er is ook vrije tijd voor een gezellige wandeling in dit autovrije dorp van water en stilte.  Na te hebben genoten van een rijk gedekte tafel vertrekken we huiswaarts, maar niet zonder eerst kennis te maken met de fraaie en kleurrijke boerderijen van Staphorst, een streng gereformeerde gemeente en centrum van de 'Bible Belt'. De 10 km lange Rijksweg is een streling voor het oog.  Via de autoweg gaat het daarna vlot richting België met een laatste tussenstop net voor de grens.  Wij bereiken onze eindbestemming rond 20u00.

 Extra’s inbegrepen : alle autocaruitstappen, Nederlandstalige gidsbegeleiding, bezoek Terp Hegebeintum, het bezoek aan een paardenstoeterij met koffie en Friese koek en de boottocht in Giethoorn.

 

Afreisdatum : donderdag 16 juni 2022  -  4 dagen

Prijs volpension  :                              € 585

Getrouwheidskaart of 60+ :             € 560

Toeslag éénpersoonskamer :                     € 84

Annulatie- en bijstandsverzekering :        € 24

 

Inschrijven op deze reis