Loading...

NR 355 : Smokkelroute & gevangenis Merksplas


  • De grensstreek van Nederland en België is bekend om een grote smokkelgeschiedenis. Vroeger was het niet gemakkelijk om goederen en personen over de grens te vervoeren. Ontdek hier alles over tijdens deze rondrit met gids !
  • In de namiddag rijden we naar Merksplas waar we het gevangenismuseum bezoeken. In het gevangenismuseum vertelt de gids het cultuurhistorisch verhaal van de vagebonden van Merksplas en Wortel.

 

Vertrek : 08u00 (laatste opstapplaats). We rijden richting Terheijden waar we ontvangen worden met 2 x koffie met gebak. Na het ontbijt genieten we van een rondrit met gids die ons meer zal vertellen over de smokkelroute, de grensstreek van Nederland en België gekend om zijn smokkelgeschiedenis. Er was vroeger flink geld nodig om goederen of personen te vervoeren. Helaas zijn er vroeger veel slachtoffers gevallen als gevolg van het smokkelen. Dankzij allerlei verdragen is vrij verkeer tegenwoordig mogelijk, leer er alles over.

 

Middagmaal driegangen “Verrassingsmenu” :
soep – hoofdgerecht met saus, twee soorten groenten, salade, appelmoes – dessert.

 

Na het middagmaal rijden we naar Merksplas waar we het gevangenismuseum bezoeken (met een drankje). De gids in het museum vertelt de geschiedenis van “straffen en misdrijven” door de eeuwen heen van het “Belgisch gevangeniswezen” en van “het leven zoals het was” van de landlopers die werden opgesloten toen arm zijn nog een misdrijf was… Daarna krijgt u een getuigenis van een (ex)cipier. Na dit bezoek  keren we huiswaarts met indien gewenst nog een tussenhalte  (in Westmalle)
 

In de prijs is inbegrepen : de autocarreis, het ontbijt, rondrit smokkelroute met gids,  driegangen verrassingsmenu en bezoek aan Merksplas met gids en een drankje.

 

Prijzen 2024 per persoon en per car :

vanaf 30 tot 34  personen : 80 €

vanaf 40 tot 44  personen : 72 €

vanaf 25 tot 29 personen : 85 €

vanaf 35 tot 39 personen : 75 €

vanaf 45 tot 49 personen : 69 €

 

Eerst bellen voor de beschikbaarheid van onze “grotere” cars :

Autocar 60 plaatsen : van 50 tot 54 betalers: 72 € / van 55 tot 59 betalers: 69 €

Autocar 79 plaatsen : van 60 tot 65 betalers: 72 € / van 66 tot 78 betalers: 69 €

Gevangenis Merksplas

Groep inschrijven op deze reis

Enkel mogelijk voor verenigingen vanaf minstens 25 personen